Om

Ejere og drift

Sagnet siger, at vikingen ”Sülfa” nedsatte sig i et område 12 km øst for Nakskov, hvor vejen mellem Maribo og Nakskov krydsede et vandskel. Det var muligt at sejle helt her ind fra nord via Vesterborg. Sydvest for hans ”borg” dannedes byen Søllested.

Den første kendte ejer af Søllestedgaard var Anders Graa, der i 1466 beboede en ”borg” omgivet af voldgrav (ca. 1432) og volde. J. Bølle mageskiftede den 10. november 1810 med Jørgen Jørgensen, Wintersborg, hvorved godset kom i den nuværende families eje.

Jørgen Jørgensens fader, Lars Jørgensen var forpagter på Jullinge (Halsted Kloster). Efter Jørgen Jørgensens død i 1827 sad Karen Margrethe på en forgældet ejendom på grund af Jørgen Jørgensens velvillige kautioner og under de følgende forfærdelige hungersnød år 1829-1832, hvor hen ved hvert tiende menneske døde, var gården ved at blive erklæret konkurs.

Ved svigersøns og venner hjælp, kunne hun overdrage en rimelig gård i 1836 til sønnen Laurits Jørgensen. Laurits Jørgensen var en overordentlig dygtig mand indenfor landbrug, skovbrug, dyrehold og politik, og han forstod at udnytte de stigende konjekturer. Med sin baggrund i venskaber med grev Reventlow, Pederstrup og biskop Boisen, Vesterborg og deres tanker, lavede Laurits Jørgensen udskiftningen af bøndergodset inden 1854, oprettede en landbrugsskole, var med i den grundlovsgivende forsamling og udviklede sin ejendom med nye driftsbygninger, dræninger, veje, skovtilplantning og den nuværende hovedbygning på grunden af den gamle. Desuden købte han i 1852 Søholt Gods, hvor han levede sine sidste år med sin elskede Grethe.

I 1873 overlod han Søllestedgaard til sin ældste søn Laurits Theophil Jørgensen, der udover kvægavl og hesteavl var meget interesseret i udviklingen af nåletræer i skovene og oprettede således et arboret i 1907 med 49 forskellige nåletræer i Dyrehaven. Sammen med sin hustru, Helga f. Boisen, fik de 13 børn, hvor den ældste Haralde, var en anerkendt fotograf.

I 1912 overtog sønnen, forstkandidat Theophil Jørgensen godset. Hovedbygning havde ofte besøg af boende kunstnere, der gav et særligt liv på gården. Kvægholdet og skovene blev udviklet positivt, men børskrakket 1929 og de følgende katastrofale lave priser betød igen hårde tider. Theophil Jørgensen døde i 1935 og sønnen landbrugskandidat Laurits Theophil Jørgensen overtog et falleret gods i 1936.

Han blev gift med Sitta Flack de Neergaard, (oldebarn af C.F.D. Reventlow, Pederstrup) med hvem han fik to børn. Agerbruget blev moderniseret og den gode, røde kvægbesætning udvikledes med blandt andet en tyrestation. Næsten alle driftsbygninger og stalde udbrændte dog sammen med hele høsten i 1937. Herefter oprettede han et savværk til at opskære eget træ til genopbygningen. Efter anden verdenskrig kom agerbruget ind i en rivende teknologisk udvikling, således at man i begyndelsen af 1950erne indførte selvkørende mejetærsker og bæltetraktor og senere begyndte at bruge flydende ammoniak som kvælstofgødning. Ved Laurits T. Jørgensens andet giftermål med Margit født Gyring-Nielsen kom der igen gang i den gamle tradition med adskillige kunstnere på sommervisit. I 1973 blev godset overdraget til den yngste søn, Claus Christian Jørgensen.

Claus C. Jørgensen er gift med Susanne Grue, født Madsen og de har to sønner. Susanne Grue var leder af den lokale højskole og har siden udviklet og gennemført Kulturscenariet Lys over Lolland igennem adskillige år. Agerbruget fortsatte den teknologiske udvikling, hvilket medførte store nedskæringer på arbejdsstyrken, samt grundlæggende ændringer på driften af skovene. Der blev frasolgt noget skov og tilkøbt en tidligere fæstegård, hvorved driften endte på 360 ha agerbrug og cirka 200 ha skov, hvilket også er tilfældet i dag.

I 2002 oprettedes Søllestedgaard Gods I/S, hvor den ældste søn, Ulrik Theophil Jørgensen, overtog 80% af ejendommen. I 2004 blev hovedbygningens tag og gavle, havetrappe og voldgrav renoveret og Ulrik T. Jørgensen blev gift med filmproducer Sisse Graum født Olsen, og de har nu fire børn. Søllestedgaard Gods I/S indgik den 1. januar 2005 et snævert samarbejde omkring agerbruget med nabogodset Halsted Kloster. Hele markdriften, ca. 1300 ha, blev drevet som én enhed fra Halsted Kloster avlsgaard.

Den 1. januar 2007 overtog Ulrik T. Jørgensen de sidste 20% af godset. I 2014 flyttede Ulrik T. Jørgensen og familie ind på hovedbygningen. Samarbejdet med Halsted Kloster ophørte i 2014 og er i dag bortforpagtet til Hans Henrik Nielsen.

I 2020 blev Den Grønne Verden stiftet sammen med Gartner Gert Lünekilde og Asger Lünekilde, dette har gjort at Søllestedgaard er blevet åbnet for publikum. Desværre måtte dette projekt stoppe primo 2023.

Det er med stor glæde at Anne & Sofus nu starter BRASSERIET medio august 2023 i den renoverede hestestald, indeholdende eget bryghus, gårdbutik og restaurant.  Der afholdes events og spisning.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.